В Києві відбулась міжнародна конференція «Роль волонтерства у розбудові"

Дата:

6 червня у м.Київ відбулась міжнародна конференція «Роль волонтерства у розбудові потужного громадянського суспільства», під час якої обговорили перспективи, виклики, тренди волонтерства в Україні та світі, а також співпрацю волонтерських рухів та влади.

Участь у конференції взяла начальниця відділу молодіжної політики департаменту молоді та спорту Луцької міської ради Заріна Дацик. Доповідь стосувалася реалізації Програми сприяння розвитку волонтерства, яка затверджена у громаді з 31 березня 2023 року, та взаємодії органів влади й молодіжного сектору (в тому числі - громадського) у волонтерських та благодійних ініціативах. Зокрема Зарина розповіла про минулорічний форум волонтерських ініціатив; заходи в межах проєкту "Волонтери: відомі та невідомі історії"; низку благодійних заходів, проведених спільно з громадськими організаціями; волонтерський хаб "Вільні Волині"; нещодавно створену рубрику "Волонтерство" на сайті громади та інші ініціативи.

Луцьк також був представлений на конференції заступником директора Луцький міський молодіжний центр та одним з ідейних натхненників створення Хабу "Вільні Волині" Вадим Курилюк та виконавчою директоркою Молодіжний центр Волині І СпівДія хаб Луцьк Ніка Міщук, які ділилися своїм досвідом реалізації волонтерських ініціатив.

Форум організовано та проведено Рада Європи: громадська участь.

Волонтерський рух – важлива складова розвитку громадянського суспільства, особливо тепер в Україні. Тому одна з задач проєкту Рада Європи: громадська участь – підтримка та зміцнення ролі волонтерства в цілому, а також громадських та волонтерських ініціатив у відбудові та відновленні громад та регіонів, які постраждали від війни.

З вітальними словами на Форумі виступили Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович та Державний секретар Кабінету Міністрів України Oleksandr Yarema. Своїм досвідом реалізації волонтерських проєктів, ініціатив, кращими практиками також ділилися міжнародні експерти.

Участь у заході взяли близько 50 осіб, серед яких: представники та представниці публічної влади місцевого, регіонального та національного рівнів, національні та міжнародні експерти, представники та представниці волонтерських організацій, а також представники та представниці організацій громадянського суспільства.

Під час конференції говорили про:

Зображення видалено.тренди волонтерських рухів у світі;

Зображення видалено.міжнародний досвід кращих практик співпраці волонтерських рухів та влади;

Зображення видалено.волонтерство в Україні до та після 2022 року;

Зображення видалено.досвід представників місцевої влади та волонтерів щодо завдань і викликів впровадження Програми сприяння розвитку волонтерства;

Зображення видалено.кращі практики волонтерства задля перемоги від українських волонтерських ініціатив.

Нагадуємо, протягом 2022-2023 років за участі проєкту Ради Європи: громадська участь із залученням експертів, громадянського суспільства, волонтерів та представників місцевого самоврядування з усієї України, були розроблені та впроваджені міські цільові Програми сприяння розвитку волонтерської діяльності, у дев’яти українських громадах.