Луцька міська територіальна громада визначила Індекс благополуччя молоді!

Дата:

Індекс благополуччя молоді (ІБМ) – багатофакторне оцінювання стану благополуччя молодих людей на муніципальному рівні. Він дозволяє легко оцінити та відслідкувати благополуччя молоді у містах, які долучаються до розгортання платформи. У 2023 році наша громада вдруге приєдналась до когорти громад, які вимірюють ІБМ (у 2020 році наш індекс складав 0,68 (де 0 – мінімальний показник, а 1 – максимальний)). 

Опитування охоплює 49 показників і дає змогу оцінити рівень добробуту молоді у різних сферах життя: освіта; здоров’я; економічні можливості; участь у політичному, громадському житті; інформаційні та комунікаційні технології; безпека та захищеність.

Крім опитування, яке у листопаді 2023 року в громаді пройшли 333 молодих особи, при розрахунку ІБМ беруться до уваги також дані муніципальної статистики (переважно дані за 2022 рік).

Чи мали місце перестороги та побоювання, що індекс за 2022-2023 роки може дещо знизитися у порівнянні з відносно стабільним 2020 роком (ще до Covid-19 та повномасштабного вторгнення у нашу державу)? Звісно. Але попри всі об’єктивні чинники, виклики та побоювання ми все ж таки це зробили, оскільки хочемо знати, наскільки комфортно живеться молоді в нашій громаді. Що ж… ми готові представити вам результати. 

Індекс благополуччя молоді у Луцькій міській територіальній громаді у 2023 році становить 0,65.

Цікавою є статистика субіндексних показників та динаміка їх змін у порівнянні з 2020 роком. Є навіть два показники, які зросли у порівнянні з попередніми роками, і це, безумовно, успіх за таких складних обставин. Зокрема,

«зросли»:

- «освіта» (на 0,1 пункт: з 0,78 до 0,88);

- «участь молоді у громадському житті» (на 0,05 пунктів: з 0,64 до 0,69).

«знизилися» (незначно):

- «участь молоді у політичному житті» (на 0,02 пункти: з 0,55 до 0,53);

- «здоров’я» (на 0,05 пунктів: з 0,74 до 0,69);

- «економічні можливості» (на 0,05 пунктів: з 0,69 до 0,64);

- «безпека та захищеність» (на 0,06 пунктів: з 0,37 до 0,31).

«знизився» (значно):

- «інформаційно-комунікаційні технології» (на 0,26 пунктів: з 0,95 до 0,69).

Поспішаємо відповісти на ваше питання щодо останнього компоненту – більшість із запитань цього блоку стосувалися аспектів доступності інтернет зв’язку/його надійності та залежності від інтернету. Тож, звісно, у нас є логічні пояснення, чому ж так сталося в епоху повномасштабного вторгнення. Є багато думок і щодо інших результатів ІБМ, які ми й хочемо обговорити з вами.

Ми хочемо не тільки презентувати результати масштабного дослідження, а й детально проаналізувати отримані показники з експертами з цих сфер. Тому плануємо розширену зустріч у форматі панельної дискусії вже у лютому 2024 року. Про деталі повідомимо вас вже дуже скоро (слідкуйте за оголошеннями). Якщо бажаєте долучитися до дискусії та маєте свої погляди, бачення, пропозиції та аргументи, чому саме такі показники ми отримали, – будемо раді вас бачити на цій зустрічі!

За результатами ІБМ та обговорень стане зрозуміло, які саме сфери життєдіяльності та розвитку молоді можна вважати найбільш ефективними, а у яких ми потребуємо якісних змін, впровадження інновацій, посилення взаємодії усіх зацікавлених сторін.

Більше про ІБМ читайте за посиланням https://www.youthwellbeing.in.ua/

Дякуємо тим, без кого вимірювання ІБМ було би неможливим: Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine за підтримки Міністерство молоді та спорту України.