День захисників та захисниць України

Дата:

Ми тішимося, що у 2024 році все частіше проводимо різного роду заходи, які спрямовані на допомогу ветеранам війни та членам їх сімей. Спортивні та молодіжні, дозвіллєві, творчі, національно-патріотичні, інформаційно-просвітницькі – у питаннях підтримки ветеранів не може бути неважливих тем.

Тож, 1 жовтня ми відзначали День захисників та захисниць України. З цієї нагоди ми запросили ветеранів війни, військовослужбовців, родини наших захисників, а також усіх охочих на захід.

Прогнози погоди були не дуже оптимістичними, але наших учасників, глядачів, слухачів це ніяк не злякало.

Що ж відбувалося у стінах (і не тільки) Луцького міського молодіжного центру?

Передував офіційному відкриттю заходу сплав на байдарках. Щиро вдячні @splav_lutsk та Андрію Пилипюку (@Andrii Pylypiuk) за сприяння в отриманні чудових емоцій нашими ветеранами.

А далі вже почали діяти окремі локації, і обрати щось одне часом було надзвичайно важко.

Усі охочі мали можливість послухати спікерів та спікерок панельної дискусії на тему «Інклюзія та ветерани. З чого почати?». Модератором дискусії виступив Антон Євтушок, голова громадської організації 'Брейншторм" (Громадська організація "Брейншторм"), регіональний координатор Крим_ SOS на Волині. А спікери та спікерки у нас були просто надзвичайні:

- Євген Сивопляс - голова громадської організації "Зруш Скелю", військовослужбовець, ветеран;

- Людмила Кравчук - старший офіцер відділення соціального супроводу 6 прикордонного загону, ветеранка;

- Олег Кобилинський, голова громадської організації Луцька міська організація Спілки воїнів АТО Волині, радник Луцького міського голови, ветеран;

- Олександр Кулаков - перший заступник голови Волинської обласної організації ФСТ «Динамо» України, керівник БО «БФ «Фонд національного розвитку»;

- Зайна Макніл - волонтерка, представниця міжнародної асоціації «Тhe Supreme Master Ching Hai international association».

Говорили про «наболіле», про те, що кожен з нас (людей та організацій) може зробити сьогодні та завтра для того, щоб ветерани почували себе більш комфортно, безпечно, впевнено, менше зустрічалися зі стигматизацією тощо.

Після панельної дискусії наші відвідувачі мали непросте завдання, бо ж вибір «як провести час» був максимально ускладнений, оскільки працювало безліч творчих та спортивних локацій. Зокрема, усі охочі могли спробувати свої сили у надзвичайно захопливій спортивній грі лазертаг, не менш цікавій грі у фрізбі (дякуємо Bohdan Bodyk Aleksieiev), перевірити свої навички у стрільбі з лука (дякуємо Oleg Duchiminskij) та страйкболі. Водночас працівники ЛУЦЬК СПОРТ ДЛЯ ВСІХ пропонували цікаві спортивні конкурси для дітей та підлітків. У частині творчих майстерок можна було творити з Нелею Жиговець та Творчою студією "Візуал" Луцьк, Волинська обласна бібліотека для юнацтва, Благодійний Фонд «Робимо добро дітям» та «Fox house» Інклюзивний центр розвитку . Центр Життєстійкості.

Але наш захід мав і інформаційно-просвітницьку мету, адже ветерани та члени їх родин також могли отримати консультацію з різних питань завдяки Департамент соціальної та ветеранської політики Луцької міської ради, Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку та Луцька філія ВОЦЗ.

Неподалік також розташовувалися не менш цікаві локації від Патрульна поліція Волинської області та Луцьке районне управління ГУ ДСНС України у Волинській області. Потужною та вельми затребуваною також стала робота від відокремленого підрозділу громадської організації "Центурія". Центурія Луцьк провів майстер-клас на тему основ поводження зі зброєю, тактика ведення бою, домедичної допомоги. Учасники мали можливість не лише отримати теоретичні та практичні знання, але й приміряти захисне спорядження військовослужбовця.

Ну і на завершення, біля вогнища влаштували невеликий імпровізований акустичний вечір (дякуємо ГО "Альянс нової генерації", Мирослав Кіруєв та всім причетним), де під пісні під гітару згадували приємні моменти, дякували захисникам та захисницям, висловлювали свою любов до рідного міста та країни та неодмінної нашої Перемоги.

Частування гарячим кулішем та юшкою робило атмосферу більш теплою та комфортною. Також можна було випити гарячого чаю або освіжаючого лимонаду. Дякуємо також компанії Сіли поїли за їх внесок у гідне частування учасників заходу.

Щира подяка Динамо Волинь за сприяння в організації та проведенні заходу.

А особисто Наталії Назарук за роль ведучої, з якою вона справилась бездоганно! 

Дякуємо ветеранському простору "Твій шлях додому" ("Твій шлях додому" Волинь) та особисто Олег Кобилинський за ідею проведення подібного заходу та усю допомогу в підготовці та реалізації задуманого. А департамент молоді та спорту та Луцький міський молодіжний центр підхопили ідею та втілили її у життя. Тож, синергія зусиль та партнерство завжди дає кращі результати, ніж наші зусилля поодинці.