Відбулось навчання щодо особливостей прийому документів стосовно статусу багатодітної сім’ї

Дата:

Сьогодні, 12 квітня, головні спеціалісти відділу сім’ї та молоді департаменту сім’ї, молоді та спорту Алла Боярчук та Марія Макарова провели навчання для адміністраторів департаменту «Центр надання адміністративних послуг» щодо особливостей прийому документів стосовно статусу багатодітної сім’ї, клопотання про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», а також направлення на оздоровлення дітей пільгових категорій.

Під час навчання було наголошено на тому, що перелік документів, зазначений в інформаційних картках послуг, які надає департамент сім’ї, молоді та спорту, складений на основі законодавчих актів України (Законів, Постанов, Указів), а тому є обов’язковим для подання. Так, наприклад, для отримання статусу багатодітної сім’ї у разі реєстрації батьків за різними адресами (наприклад, в іншому місті), подається довідка зі структурного підрозділу, виконавчого органу міської (селищної, районної) ради про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися.

Увага була акцентована саме на цьому, оскільки часто подаються довідки, у яких зазначено, що та чи інша особа не користується пільгами. Подання таких довідок не відповідає чинному законодавству України, оскільки у постанові Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року № 209 «Про деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї» (з усіма подальшими змінами) чітко зазначено – довідка має бути про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися, у зв’язку з тим, що, отримавши посвідчення багатодітної сім’ї, а з ним і статус, родина може не користуватися пільгами з тих чи інших причин. Тим не менше, статус встановлено, а тому і вимагається довідка про те, що посвідчення не видавалися, з метою уникнення подвійного обліку.

Особливу увагу звернули на документи щодо продовження статусу багатодітної сім’ї, якщо в родині є особа віком 18-23 роки, яка навчається на денній формі навчання у загальноосвітніх чи вищих навчальних закладах. У даному випадку піднімалося питання відстеження сімейного стану таких осіб, для чого в переліку документів на дану адміністративну послугу внесений паспорт громадянина України особи, яка навчається.

Постановою від 23 грудня 2015 року № 1099 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї» перелік документів було доповнено довідкою про реєстрацію місця проживання або перебування особи під час навчання (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання). А тому подання такої довідки є обов’язковим.

Під час навчання також піднімалися питання щодо деяких документів для послуги «Підготовка клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня». Зокрема, наголошувалося на тому, що автобіографія жінки, яка претендує на це звання, має обов’язково містити відомості про дітей, особливо повнолітніх, які вже закінчили навчання або ж і мають вже власні родини. Це є важливим, оскільки у нагородному листі, який формується на основі поданої справи, зазначаються усі досягнення як матері, так і її дітей, їхні вподобання та здобутки.

Разом з тим, було обговорено необхідність подання виданого органом внутрішніх справ документу про наявність чи відсутність відомостей щодо дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, в т.ч. звільнених зі спеціальних виховних установ, а також довідки про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють для нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років, як і різницю між цими двома документами.

Було наголошено і на змінах у законодавстві щодо оздоровлення дітей пільгових категорій, зокрема щодо розширення переліку пільг, які дають змогу скористатися даною адміністративною послугою. Так, у зв’язку із набранням 09.07.2017 чинності змін до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», відтепер також мають право на безкоштовне оздоровлення (за кошти місцевого чи державного бюджету – 1 раз на рік):

- діти, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення (в якості документів, які підтверджують пільгу, надається завірене клопотання (список дітей) із території, що межує з лінією зіткнення);

- діти, які взяті на облік службами у справах дітей, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах (надається довідка зі служби у справах дітей про перебування дитини на обліку);

- рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї (надається рішення міських (селищних) рад про прийомну сім’ю (створення будинку сімейного типу) (копія), довідка про склад сім’ї).

Було зроблено акцент на тому, що на підтвердження пільгової категорії «талановиті та обдаровані діти» надаються дипломи / грамоти виключно за призові місця (І-ІІІ особисте або командне), а не за участь у тому чи іншому заході, конкурсі, змаганні. Якщо призові місця були зайняті командою / колективом – керівником команди / колективу надається клопотання та завірений список.

На навчанні нагадали й про те, що усі діти оздоровлюються за місцем проживання, а діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування – за місцем навчання.

Увагу адміністраторів звернули на те, що, відповідного до чинного законодавства України, у таборах оздоровлення та відпочинку діти можуть перебувати самостійно лише з 7 років. До досягнення цього віку діти можуть направлятися на оздоровлення / відпочинок тільки в супроводі батьків або осіб, які їх заміняють. Тому при формуванні справи за послугою «Оздоровлення та відпочинок дітей пільгових категорій» необхідно звертати увагу на вік дитини.

Результатом навчання має стати більш якісна співпраця спеціалістів департаменту сім’ї, молоді та спорту та адміністраторів департаменту «Центр надання адміністративних послуг», що поліпшить процес надання послуг громадянам міста Луцька.