У Луцьку обговорили стратегії розвитку молоді та реалізації молодіжної політики

Дата:

Продовжуються активні зусилля щодо вдосконалення молодіжної політики, спрямованої на створення комфортних умов для молоді та їх активної участі в житті громади. Сьогодні, 18 липня, у вуличному лекторії Луцького національного технічного університету відбулася презентація та публічні консультації з громадськістю щодо двох ключових стратегічних документів: Стратегії реалізації молодіжної політики та Стратегії розвитку молоді Луцької міської територіальної громади до 2027 року. У заході взяли участь заступник міського голови Ірина Чебелюк, начальник відділу молодіжної політики департаменту молоді та спорту Зарина Дацик, представники Молодіжної ради та громадських організацій.

Ірина Чебелюк подякувала керівництву Луцького національного технічного університету за спільну роботу у сфері молодіжної політики. “Я дякую кожному, хто сьогодні долучився та долучався в процесі підготовки вищезазначених документів. Стратегія — це те, що ми плануємо, обговорюємо, вона має окреслювати основні завдання, напрямки діяльності. Для Луцької міської ради молодіжна політика - в пріоритеті. Роботи у цій сфері дуже багато. Для нас важливо співпрацювати з тими, хто готовий сприяти розвитку нашої громади. Я дякую громадським організаціям, адже ваша думка для нас важлива. Ми готові дискутувати, вислуховувати ваші ідеї. Консенсус думок, співпраця та підтримка можуть дати ефективний результат, а спільна робота є гарантом успіху”, - сказала Ірина Чебелюк.

Перший проректор ЛНТУ Надія Ковальчук наголосила, що університет відкритий для співпраці та зазначила, що на базі навчального закладу запускається нова освітня програма публічного управління та адміністрування з акцентом на молодіжній політиці. Адже, за її словами, молодь — це ресурс, який творить та рухає країну вперед і саме від молодих залежить майбутнє.

Розробка обох стратегій тривала протягом 2023-2024 років і залучила широке коло громадськості, включаючи представників молодіжних центрів, молодіжної ради та навчальних закладів міста, а також експертів у галузі молодіжної політики.

“Стратегія реалізації молодіжної політики у Луцькій міській територіальній громаді до 2027 року” спрямована на створення умов для активної участі молоді у соціальному та економічному житті громади, забезпечення її освіти, здоров'я та культурного розвитку. Вона базується на принципах відкритості, партисипативності, інклюзивності та сталості. Вона є відповіддю на потреби молоді в Луцькій громаді і спрямована на їхнє інтегрування в суспільне життя через розвиток освіти, здоров'я, культури та безпеки.

Молодь в Луцькій міській територіальній громаді є ключовим суб'єктом розвитку, оскільки її чисельність станом на 2023 рік складає близько 1/3 від загальної чисельності населення. Громада активно впроваджує молодіжну політику через комунальний заклад "Луцький міський молодіжний центр", обласний молодіжний центр та громадську організацію "Молодіжний центр Волині".