"Мама в темі"

Дата:

Акція до Дня матері «Мама в темі» (інтерв’ювання відомих мам Луцька).







Героїнею сьогоднішнього дня є Лариса Засєкіна, доктор психологічних наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці СНУ імені Лесі Українки, мама Христини та Дарії.





2.  Якою була Ваша перша думка після народження дитини?



У першу хвилину після народження дитини настільки переповнюють емоції невимовної радості, що місця для думок зовсім немає. Це ті невловимі миті щастя, які трапляються в нашому житті. І тільки після того, як адаптуєшся до цих емоцій, приходить перше усвідомлення події і перші думки. У мене це було відчуття великої відповідальності перед новонародженою крихіткою, готовність її оберігати і піклуватися про неї.



3.  Яку б пораду (поради) Ви би дали майбутній мамі?



Поради майбутній мамі: Вміти поважати межі особистісного простору дитини. Давати їй незалежність у прийнятті рішень і життєвих виборів, поважати її свободу. За дітьми потрібно спостерігати здалеку, лише в необхідний момент надавати допомогу і підтримку. Вони повинні знати, що їхні досягнення і перемоги – результати власної праці та відповідальності, але при цьому не боятися помилитися. Адже в разі помилки – вони не самотні, за їхніми плечима завжди безумовна батьківська любов і підтримка, яка не залежить від їхніх успіхів і досягнень.



4.  Категоричні заборони у вихованні?



У нашій родині заборонені будь-які покарання: вербальні і фізичні. Виховання переважно ґрунтується на моральній винагороді: доброму слові, увазі, підбадьорюванні. Для цього потрібно помічати навіть маленькі досягнення, позитивну динаміку, розвиток, і завжди про це говорити своїй дитині. Якщо досягнень немає, тоді можна відзначити чесноти, здібності, зовнішні дані. Бо Господь кожному надав якийсь талант, і важливо його розгледіти у своїй дитині.



5. Улюблені сімейні локації в місті Луцьк (були раніше/є)?



Дитяче містечко біля Гостинця. Там завжди було дуже людно і діти з різних мікрорайонів 33-го і 40-го кварталів могли дуже гарно проводити час, граючись та спілкуючись одне з одним. А потім на завершення вечора усі задоволені й щасливі йшли у Фелічиту і куштували смачнючу піцу. А ще краще кілька різних піц і панакоту.



6. Чого Вас навчила дитина (діти)?



Мене діти навчили багато чому. Старша дочка відкрила мені багато нового у світі образотворчого мистецтва, арттерапії, кольорів і художніх образів. Менша дочка буквально кілька днів тому відкрила усі можливості Mendeley, програми для управління бібліографічною інформацією, яка є надзвичайно помічною для вчених. Ну й звичайно життєві мудрості я всотую від порад моїх дітей. Пам’ятаю, як я дуже не хотіла йти на чергове заняття у спортзал. Але моя залізна сила волі й самодисципліна звичайно не дозволяли мені розслабитися. Тоді моя менша дочка надала мені дуже цінну пораду, якою я й послуговуюся й зараз: «Мам, а ти застосуй свою силу волі і змусь себе НЕ піти в спортзал, а поїхати з нами на морозиво». Ми так тоді й зробили, і провели незабутній вечір із сім’єю і морозивом…



Стежте за нашою рубрикою та найголовніше - любіть своїх матусь!