Форум "#4YouthLutskForum: Голос молоді. Почути, не можливо, відмовити" зібрав у Луцьку активну молодь України та Польщі

Дата:

20 листопада у Луцьку у культурному центрі Passage Interdit відбувся Міжнародний форум "#4YouthLutskForum: Голос молоді. Почути, не можливо, відмовити". Захід об'єднав не лише місцеву активну молодь, але й людей з усієї України та Республіки Польща. Організували форум департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, ГО "Молодіжна платформа" спільно з ініціативною групою "Молодіжні ради України" та Молодіжною радою міста Люблін.

 

Сьогодення ставить перед молоддю багато проблеми та викликів. А в умовах розвитку України демократичним шляхом надзвичайно важливим питанням є участь молоді у вирішенні цих проблем, а також залучення її до державотворчих процесів.

 

Одним із дієвих механізмів молодіжного врядування на усіх рівнях (місцевому, обласному, державному) є, власне, створення та активне функціонування молодіжних рад. Про те, як створити молодіжну раду, зробити її успішною та дієвою та якісно наповнити її стратегію і говорили на форумі. Назва заходу теж вибрана не випадково, адже саме від того, які коми та акценти у фразі "Почути, не можливо, відмовити" розставляються органами місцевого самоврядування та державної влади, і залежить розвиток молодіжної політики та максимальна включеність у неї молодих осіб.

 

Відкриття форуму відбулося за участі заступника міського голови Костянтина Петрочука, радника міського голови Ігоря Поліщука, директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Олексія Веремійчика, начальника відділу сім'ї та молоді Катерини Шкльоди. Кожен із них зазначив, що у Луцьку одним із пріоритетних напрямків роботи є підтримка активної молоді. Цьогоріч вдалося знайти гарне приміщення у центральній частині міста для облаштування Молодіжного центру, запустити в максимально демократичний спосіб Молодіжну раду при Луцькій міській раді, підтримати та організувати чимало молодіжних ініціатив та заходів.

 

Захар Ткачук, співорганізатор форуму, зазначив, що у роботі з молоддю важливо долати стереотип, що молодь – це "малі діти", за якими майбутнє. "Молодь – це наше сьогодення, основна рушійна сила реформ, інновацій та розвитку нашої країни. Тому чути голос молоді означає тримати руки на пульсі сучасних процесів, що відбуваються у державі".

 

Ігор Вишиньські-Карлоскі та Юстина Гольонка розповіли учасникам форуму, як відбувається молодіжне врядування в Республіці Польща, з якими проблеми стикаються вони при творенні молодіжної політики на місцях. І хоч структура молодіжних рад усіх рівнів в Польщі не є ідеальною та не обов'язкова для повторення в Україні, проте досвід організації процесу залучення молоді став важливим для учасників форуму.