Відбувся Форум волонтерських ініціатив

Дата:

Вчора, 19 грудня, відбувся Форум волонтерських ініціатив.

Це перший форум, в якому об'єдналися представники влади, соціально відповідального бізнесу, освіти та, звісно, громадських організацій та благодійних фондів волонтерського спрямування.

Умовно Форум було поділено на наступні частини:

- інтерактивна алея волонтерських ініціатив;

- велика панельна дискусія "Волонтерство. Здобутки та виклики";

- ряд менших дискусій тематичного спрямування.

Під час алеї представники 6 організацій представили свою діяльність у незвичних форматах. Тут не було де "яблуку впасти", адже вирувало справжнє волонтерське життя. Плелися маскувальні сітки та кікімори; показували який вигляд мають і як виготовляються окопні свічки; як правильно збирати та розбирати зброю та невеликий майстер-клас з управління дронами; надавалася перша медична допомога цивільному населенню; виготовлялася лялька-мотанка як оберіг; реалізовувалась крута сувенірна продукція тощо. А ще учасники Форуму могли долучитися до перегляду тематичних відео роликів та фотостендів. Тут все стосувалося волонтерської тематики та було просякнуто духом волонтерства. До речі, під час Форуму можна було здійснити свій донат.

Дякуємо найкращому в світі ведучому-волонтеру Сергій Абрамчук! Дякуємо Волонтерський штаб АНГАР, Розвиток Мікрорайонів Міста, Луцький міський молодіжний центр, Медичний факультет ВНУ ім. Лесі Українки, Волинська обласна бібліотека для юнацтва, ДІТИ НЕБЕСНОГО ЛЕГІОНУ за вашу креативність та можливість познайомитися з Вами ближче.

Далі почалися дискусії. І першою дискусією була велика панель "Волонтерство. Здобутки та виклики". Учасниками та учасницями дискусії стали: заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, ректор Волинський національний університет імені Лесі Українки Анатолій Цьось, ректорка Луцький національний технічний університет Ірина Вахович, координаторка волонтерського хабу VolWestHub Тетяна Репницька та керівник громадської організації Військова пошта Pavlo Tsapiuk. Говорили про досвід роботи кожної з представлених організацій з часів повномасштабного вторгнення; про здобутки і виклики на цьому етапі; про відкриття нових напрямків, установ, затвердження програм, які стосуються підтримки ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб. Спілкувалися про роль освіти та соціально відповідального бізнесу у впровадженні волонтерських ініціатив та підтримки обороноздатності нашої громади та країни. Слухали запитання з залу, які стосувалися специфіки бюджетних закупівель, налагодження якісної комунікації усіх зацікавлених сторін, важливості напрацювати дієвий механізм реабілітації військових та їх адаптації у суспільстві та інше.

Після невеликої перерви на каву та можливості поспілкуватися з друзями та познайомитися з тими волонтерами, з якими ще досі не були знайомі, розпочалася дискусія у форматі "запитання-відповідь" та презентація волонтерських організацій. Було вирішено об'єднати напрямки та поспілкуватись у більш тісному колі. Отже, дискусію далі продовжили представники та представниці установ: Департамент освіти Луцької міської ради, юридичний департамент Луцької міської ради, Організаційний відділ, Офіс Центр Луцьк, Kava Avenue, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Благодійний Фонд «Робимо добро дітям», Волонтерський штаб АНГАР, ДІТИ НЕБЕСНОГО ЛЕГІОНУ, Молодіжний центр Волині І СпівДія хаб Луцьк, Громадська Організація "Інститут транскордонних ініціатив", Громадська організація "Брейншторм", Об'єднання українок "Яворина" Волинь, Благодійний фонд «Рокада», WE PLUS та інші.

Проговорили основні виклики, які постають перед волонтерським середовищем та органами влади та як зробити нашу співпрацю більш дієвою. Вирішили, що наступний форум чи захід у іншому форматі має бути не за горами, і тематики мають стати вже більш вужчими та професійно спрямованими. Як от - окремий круглий стіл з питань реабілітації військових та роботи з ними та членами їх родин.

Приємно, що учасники форуму відкрили для себе нові організації волонтерського спрямування, а багато хороших знайомих нарешті мали змогу зустрітися та попрацювати на одному майданчику.

Дякуємо Луцька міська рада та надійному співорганізатору - Волинський національний університет імені Лесі Українки. А також крутим партнерам: Офіс Центр Луцьк, Благодійний Фонд «Робимо добро дітям» та HR Sladograd.

Дякуємо крутим волонтерам - Ви надихаєте та стимулюєте на подальшу роботу та боротьбу!