У Луцьку відбулась акція «Ніч у Луцькій тюрмі»

Дата:

Ніч з 22 на 23 червня два десятки лучан провели у стінах Луцької тюрми.

Щороку на місці, де радянська влада знищила понад 2000 українців відбувається акція «Ніч у Луцькій тюрмі».

Таким чином молодь прагне нагадати суспільству: пам’ять про жертв тоталітарної системи повинна виховувати наступні покоління борців.

22 червня о 21-ій годині під мурами Луцької тюрми, простонеба, розпочалась гутірка. У ній взяли участь історик-краєзнавець Сергій Годлевський, протоієрей Петро Отаманів, один із засновників Свято-Архангельського монастиря та Лариса Токарук, дослідниця історії Української гімназії у Луцьку.

Розмовляли про розстріл в'язнів Луцької тюрми 23-24 червня 1941 року, ймовірні місця захоронень та пошук історичної справедливості; Українську гімназію у Луцьку як "розсадник українського націоналізму"; історію становлення Свято-Архангельського монастиря та чому важливо, аби на місці масових розстрілів розміщувався храм.

Після гутірки у Замковий Свято Архангельський чоловічий монастирвідбулось Богослужіння – заупокійна літія за невинно розстріляними в’язнями Луцької тюрми.

Згодом усі, хто відчули у собі сили та духовну потребу мали змогу провести ніч у вологій та холодній тюремній камері, аби якомога глибше відчути, що переживали та про що думали в’язні Луцької тюрми за декілька годин до розстрілу.

У рамках акції учасники до світанку перебували у тюрмі: переглядали документальний фільм Андрія Гнатюка «Пам’яті в’язнів Луцької тюрми», програму "Розсекречена Історія. Розстріл у Луцькій в’язниці», читали спогади Миколи Куделі та Бориса Стасишина, вивчали повстанські пісні, писали «листи у минуле» nа ділили між собою окраєць чорного хліба.

«Сьогодні я невипадково опинився у цьому важливому місці. Мене оточують молоді, позитивні, добрі, щирі і справжні українці, які люблять свою землю так, як і любили її в'язні Луцької тюрми. Ми пам’ятаємо про них і будемо пам’ятати поки будуть битися наші серця», - зазначив учасник акції Юрій.

Організатори заходу: Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у м. ЛуцькНАЦІОНАЛЬНИЙ АЛЬЯНСПласт на Волині.